ALICE I UNDERLANDET

ÄVENTYRLIGA ALICE I UNDERLANDET

”Långsamt vaknade Alice upp ur den märkliga drömmen. Så skönt det var att vara tillbaka i en värld där allt var normalt och precis som det skulle vara!” Så slutar berättelsen om Alice i Underlandet, men innan har hon fått vara med om en fantastisk resa!

Historien om Alice har blivit en klassiker, och har fascinerat generationer sedan Lewis Carroll gav ut den 1865. Disneys film, som lanserades 1951, tog hela fem år att spela in.

Ett äventyrligt annorlundaland
”Om jag fick bestämma skulle allt ha varit annorlunda”, suckade Alice. ”I mitt land skulle ingenting ha varit vad det är och allt skulle ha varit något annat!” Detta är inledningen till denna äventyrliga berättelse – och vips så är Alice i den världen: Djuren använder kläder, blommorna pratar, och korten i kortleken är livslevande. Det händer något med Alice också. I ena stunden är hon pytteliten, i nästa är hon jättestor!

Trams, men inte bara nonsens
Historien är både rolig, tramsig och lekande. Den leker med ordens betydelser, skillnaden mellan dröm och verklighet, värdet av att kunna drömma och önska sig något. Denna dialogen är en visdom vi alla kan bära med oss:

”Ursäkta, men vet du vilken väg jag ska ta?” frågade Alice.
”Det beror på vart du ska”, svarade katten.
”Det vet jag inte …”, sa Alice.
”Men då kan det väl kvitta?”