ASKUNGEN

MER ÄN BARA ETT PRINSESSÄVENTYR

”Askungen” är berättelsen om den fattiga flickan som vinner prinsens hjärta. Det finns många versioner av historien, men det är Disneys tecknade film från 1950 som är den mest kända. Vem har inte irriterat sig på de stygga styvsystrarna, blivit glad för de ivriga mössen och känt hjärtat slå lite snabbare när prinsen och Askungen äntligen finner varandra igen?

Historien om Askungen är mer än en kärlekshistoria, den handlar om kampen mellan de goda och de onda krafterna, de vänliga mot de undertryckande och missunsamma. Askungen är optimistisk trots prövningarna. Och när hon tvivlar, räddas hon av sina charmiga små vänner, Jack och Gus, de hjälpsamma mössen och den goda fén som trollar fram en galavagn och en fantastisk balklänning.

Rättfärdighetens vackra seger
Det magiska i Disney-klassikerna är att de förmedlar fina budskap och att de är mer än bara underhållande. Det är lätt att låta sig imponeras av de fina klänningarna, dansen på balen och förälskelsen, men det är värderingarna i berättelsen som är huvudbudskapet. Barn har stark rättfärdighetskänsla, och det är skönt att de goda krafterna segrar. Det bekräftar barnets värderingar och ger mening och sammanhang. Askungens familj uppträder på ett sätt som inte är bra, och det kan vara en bra utgångspunkt till att fråga barnet om vad det tycker om detta. Vad tycker barnet om hur de behandlar Askungen?