BJÖRNBRÖDER

TÄNK ATT BLI FÖRVANDLAD TILL EN BJÖRN

”Björnbröder” är en nyare Disney-klassiker, och boken är baserad på den Oscars-nominerade filmen från 2003. Även om historien är relativt nu, bygger den på en lång tradition av tidlösa förvandlingsberättelser.

Indianpojken Kenai får en amulett av byns trollkvinna. Besviken tar han emot kärlekens björn som han tycker är tråkig, den är varken farlig eller rolig. Men trollkvinnan säger att amuletten berättar att han ska visa kärlek, först då kan han bli en riktig man. Och det är berättelsens kärna.

Ny berättelse med rötter i historien
Historien är både dramatisk och magisk. Denahi har mist sina två bröder i kampen mot en björn och utkräver hämnd. Han vill döda björnen, men han vet inte att den yngste brodern Kenai överlevde och själv blev förvandlad till en björn. Denahi jagar därför utan vetskap sin egen bror, och Kenai söker hjälp hos björnungen Koda för att klara sig i vildmarkerna. Det blir ett långt och fartfyllt äventyr.

En förvandling som ger djupare förståelse
Mot slutet av historien faller bitarna på plats, nu förstår Kenai vad trollkvinnan menade: Han har lärt sig att visa kärlek, också till björnar. Han bestämmer sig för att göra allt för att beskydda sin nya björnvän och vill leva som björn. Att söka hämnd var inte det rätta att göra. Berättelsen handlar om syskonkärlek, människans band till naturen, ära och mod. Den bär med sig ett starkt budskap om att föra vidare värderingar och vara en del i familjens historia.