PINOCCHIO

PINOCCHIO – MAGI OCH VERKLIGHET

 

Historien om trädockan Pinocchio är en klassiker. Vem kommer inte ihåg denna charmiga pojke som har en näsa som blir längre och längre när han ljuger?

Dockmakaren Gepetto önskar sig så innerligt en son att han skapar en trädocka. En önskefé gör dockan levande, och så inleds Pinocchios resa från docka till en riktig pojke. Med hjälp av sitt samvete Benjamin Syrsa lär sig Pinocchio att vara modig, ärlig och omtänksam – precis som önskeféen sagt att han måste för att bli en riktig pojke.

Lekfull pojke med viktiga budskap
Berättelsen om Pinocchio innehåller en förnuftig inställning om att lyssna till sitt samvete och uppföra sig på ett bra sätt mot andra, även när man stöter på utmaningar och frestelser på vägen. Historien är fascinerande, inte minst på marionetteatern där teaterdirektören Stromboli lär Pinocchio den välkända sången: «Trådar har jag inga kvar, som binder mig vid det som var, jag dansar till min melodi, som trådlös är man fri»

Andra oförglömliga scener är när Benjamin ser Pinocchios eskapader på Glädjeön och de kreativa idéerna de kommer på för att komma ur valens mage. Moralen är glasklar; om man uppför sig rätt får man också belöning för det. Att vara olydig eller ljuga lönar sig inte. Gepetto tappar aldrig tron på sin pojke även om han länge kände sig uppgiven.