SKÖNHETEN OCH ODJURET

ETT ÄKTA ÄVENTYR – MED ETT ÄKTA BUDSKAP

 

”Döm inte folk efter utseendet”, säger trollkvinnan till den självupptagna prinsen i denna berättelse. ”För sann skönhet finns innuti en människa.” Där sensmoralen i ”Skönheten och Odjuret”.

Du har kanske sett filmen tillsammans med dina barn. Här är i alla fall en kort resumé: Den självupptagna prinsen blir utsatt för trolldom och förvandlad till ett odjur. Men om han förälskar sig i någon annan än sig själv, bryts trolldomen. Efter många dramatiska händelser är det den vackra Belle som får Odjuret att ändra sig.

Äventyrlig spänning
Detta är en fartfylld och dramatisk berättelse med ingredienser som kännetecknar ett äkta äventyr: magisk spegel, trolldom, pratande tekannor, en kärleksfull pappa, en vacker kvinna och två rivaler som slåss om henne. Belles kärlek och godhet förvandlar prinsens hjärta för alltid. Slutet är också värdigt ett riktigt äventyr: ”Och en kort tid därefter gifte sig prinsen med sin skönhet Belle och de levde lyckliga i alla sina dagar.”

Magi från Disney
Många håller nog med om att det är kampen mellan det goda och det onda, som är det mest fantastiska med äventyren från Disney. Det finns något grundläggande i Disney-berättelserna som fängslar både stora och små, och denna berättelse är inget undantag.